preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Tražilica


Edmodo

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 6. 2010.

Ukupno: 1006009
Danas: 280
 

O projektu

Istraživanje pod nazivom „Pilot projekt: školski obroci i unos voća i povrća u školama s i bez vrtova“ je dio europskog projekta HORIZON – Strenght2Food (https://www.strength2food.eu/) pod vodstvom Newcastle University iz Velike Britanije, a u Hrvatskoj ga provodi Laboratorij za znanost o prehrani pri Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te Katedra za Marketing pri Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Redovita tjelesna aktivnosti i pravilne prehrambene navike dio su zdravog stila života te ako se usvoje kroz djetinjstvo i adolescenciju zadržavaju se i u odrasloj dobi. Stoga je cilj pilot projekta razraditi učinkovitu strategiju koja se odnosi na nabavu i kvalitetu hrane za školske obroke te razviti edukacije kojima će se podići svjesnost o važnosti unosa voća i povrća.

Aktivnosti koje se provode u školi su:

· analiza školskih jelovnika

· korekcije u školskim jelovnicima

· nutricionističke edukacije

· ispitivanje sklonosti djece prema jelima od voća i povrća

ŠARENI MUFFIN

(kalup od 12 muffina)

Sastojci:

Kukuruzna krupica 250 g

Pšenično brašno, polubijelo 100 g

Mlijeko 300 ml

Paprika (zelena i crvena) 120 g

Mladi luk 70 g

Polutvrdi sir (prema odabiru) 120 g

Prašak za pecivo 1 vrečica

Sol 1 žličica

Šećer ½ žličice

Priprema:

  :: opširnije :: 


objavio: Ljiljana Benčec Miklečić  datum: 7. 6. 2019. 08:27

Zašto je potrebno povećati upravo unos voća i povrća?

Kao što je opće poznato voće i povrće su važan i sastavni dio pravilne i uravnotežene prehrane. Naime, voće i povrće sadrže niz vitamina, mineralnih tvari i bioloških aktivnih spojeva koji pozitivno djeluju na naše zdravlje. Ovu tvrdnju podupiru mnoga znanstvena istraživanja u kojima je dokazano da svakodnevna konzumacija voća i povrća smanjuje rizik od razvoja kroničnih nezaraznih bolesti. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) potrebno je konzumirati ukupno 400 g voća i povrća dnevno, a od čega su 2 serviranja iz skupine voća i 3 serviranja iz skupine povrća. Svakako valja voditi računa da djeca konzumiraju raznoliko i sezonsko voće i povrće kako bi iskoristili njihov puni potencijal.

  :: opširnije :: 


objavio: Ljiljana Benčec Miklečić  datum: 7. 6. 2019. 08:26
 


2020./2021.

Virtualne učionice

https://pixabay.com/images/id-4091231/

klikni na sliku



Logo škole



Jelovnik
Priloženi dokumenti:
rujan.doc
listopad.doc
studeni.doc


Školski liječnik


Školska liječnica:

dr. Ljiljana Josipović.

Ordinacija se nalazi na adresi Aleja Lipa 1H, tel: 01/2917-711.

Radno vrijeme:

  • parni datumi - prijepodne,
  • neparni datumi - poslijepodne. 

Arhiva dokumenata

 
Administrator:
Bojana Trivanović




preskoči na navigaciju