preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Tražilica


Edmodo

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 6. 2010.

Ukupno: 1105340
Danas: 3
Psihologinja

    

 

Marija Mikulić  - email: marija.mikulic1@skole.hr       

Psiholog je osoba koja pomaže učenicima, njihovim roditeljima, učiteljima i drugim osobama koje rade u školi, kako bi svi bili zadovoljni i uspješno funkcionirali.


Posao psihologa u radu s učenicima:

 • provodi individualna i grupna savjetovanja

 • obavlja psihološku procjenu učenikovih mogućnosti pri polasku u prvi razred te tijekom školovanjapomaže djeci s teškoćama u razvoju

 • prepoznaje i radi s darovitim učenicima

 • pomaže učenicima da nauče rješavati vlastite probleme i probleme u razredu na adekvatan način

 • provodi programe prevencije nepoželjnih oblika ponašanja

 • pomaže osmašima pri izboru zanimanja za daljnje školovanje

 • pomaže i uči djecu kako bolje učiti

 • savjetuje djecu koja su rizičnog ponašanja kako bi naučili ponašati se na prihvatljiv način

 • pomaže učenicima razvijati i jačati samopouzdanje, samopoštovanje, različite socijalne vještine...

U radu s roditeljima:

 • pomaže roditeljima prepoznati i razumjeti potrebe djeteta i reagirati u skladu s njima

 • pomaže u razvijanju adekvatnih vještina komunikacije s djecom

 • pomaže u savjetovanju i uspostavljanju kontakata s drugim institucijama (Zavod za profesionalnu orijentaciju, Centar za socijalnu skrb, specijalizirane zdravstvene institucije...)

 • različite vrste savjetovanja roditelja
Rezultati male ankete

Nakon prvog tjedna nastave, prije potresa, postavila sam malu anketu u Teams aplikaciju i pozvala učenike viših razreda da ju ispune. Ukupan broj učenika koji je ispunio anketu je 112 (malo više od polovice ukupnih).

Čak 60% učenika koji su ispunili anketu su zabrinuti za situaciju vezanu za korona virus. (Bilo bi zanimljivo vidjeti kako se osjećaju sad, kad imamo i potres u igri.) Dobra vijest je da je većina učenika uglavnom zadovoljna virtualnom školom, a još i više ih navodi da uspijevaju pratiti ponuđene nastavne sadržaje, redovito ispunjavaju zadatke te smatraju da se dobro snalaze u virtualnoj učionici. Gotovo svi ispitani učenici smatraju da učitelji zadaju zadatke koje mogu ispuniti bez većih teškoća. Većina učenika navodi također da ih roditelji potiču na rad u virtualnoj učionici. Bez obzira na relativno zadovoljstvo ovom ad hoc školom na daljinu, našim učenicima zapravo nedostaje škola uživo. Tek nešto više od 16% ispitanih učenika navodi da im ne nedostaje.

Ostatak teksta pročitejte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Mikulić  datum: 26. 3. 2020. 07:24

I ovo će proći

Dragi roditelji,

vjerujem da, baš kao i ja, još uvijek osjećate nemir, brigu neizvjesnost. Prvo stanje šoka polako prolazi, ali neka napetost ostaje, baš kao i ova povremena podrhtavanja tla. Mnogo pitanja se javljaju u glavi, a ovih dna počinju uglavnom riječima: „Što ako…“. I riječi utjehe staju u ovakvim trenutcima, u ništa više nismo sigurni. 

No, postoji jedno sigurno, a to je – I ovo će proći. Ne preostaje nam ništa nego živjeti u trenutku, biti zahvalni na svemu što imamo trenutno (pokazalo se da uvijek može gore)… Ovdje i sada ostaje jedino bitno.

I ovo će proći. I kada prođe želim nam svima da ne zaboravimo živjeti u trenutku, da ne zaboravimo biti zahvalni, solidarni, hrabri, dosljedni...

Donosim vam jednu lijepu duhovnu priču.

Možda ste je negdje već i pročitali…

Ostatak pročitajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Mikulić  datum: 25. 3. 2020. 07:15

Psihološka podrška

Dragi moji, prenosim kolege stručnjake koji su dobro, lijepo i stručno napisali.

Snašle su nas dvije opasne situacije – pandemija i potres! Slika Potres je situacija koja izaziva strah visokog intenziteta kod svih ljudi.

Pandemija izaziva tjeskobu u kojoj živimo već tjednima. Sada kada smo doživjeli ove dvije opasnosti i osjećaji su nam intenzivni i za mnoge preplavljujući.

Ostatak priče pročitajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Mikulić  datum: 22. 3. 2020. 20:47

Poštujmo se, ne širimo paniku

Dragi moji,

prvi je dan proljeća, a ujedno obilježavamo i Dan osoba sa Downovim sindromom. Radosni smo što su neki od njih učenici i naše škole.

Dragi naši, sretan vam vaš dan! Grlimo vas na daljinu..

Barem na trenutak odvojimo se od napetog praćenja novih, nažalost ne baš lijepih, vijesti. Razveselimo sebe i ukućane i obucimo različite čarape. Inicijativa različitih čarapa pokrenuta je na ovaj dan kako bi nas potaknula na razgovor o različitosti, jedinstvenosti, uključenosti i prihvaćanju.

Ja bih dodala i međusobno poštivanje. U tom smislu budite oprezni pri širenju poruka putem društvenih mreža. Neprovjerenim porukama šire se netočne informacije čime se dodatno potiče osjećaj nesigurnosti i panike.

Sve relevantne informacije o trenutnom stanju, najsvježije i najtočnije možete pročitati na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo - https://www.hzjz.hr/cat/aktualnosti/

 • Učinimo za sebe i svoje bližnje ono što možemo.
 • Poštujmo upute!
 • Ne širimo paniku!
 • Ono na što ne možemo utjecati, probajmo pustiti.

Zdravi bili!  

Vaša psihologinja Marija

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Mikulić  datum: 21. 3. 2020. 16:15

Vrijeme je za OBITELJSKI SASTANAK

Uh! Prošao je taj čudni, naporni, prvi tjedan škole na daljinu.

Vjerujem da je obiteljska dinamika u našim stanovima, kućama bila vrlo zanimljiva i drugačija no inače.

Znam, razumijem, nije lako koordinirati kućanske poslove, rad od kuće, brigu za manju djecu, pomoć školarcima, mirenje između djece, svađanje sa suprugom, praćenje medija, komuniciranje putem društvenih mreža…

Evo mog savjeta, prijedloga scenarija za podvlačenje crte i osmišljavanje strategije preživljavanja u ovim uvjetima.

Ostatak pročitajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Mikulić  datum: 20. 3. 2020. 18:38

Samorefleksija - važna karika mentalnog zdravlja

Poštovani roditelji,

nadam se da ste svi dobro i zdravo. Dobra vijest je da smo na kraju prvog tjedna ove naše nastave na daljinu. Iz razgovora sa učiteljima čujem da smo se ukupno gledajući gotovo svi relativno dobro snašli.

Ostatak priče pročitajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Mikulić  datum: 20. 3. 2020. 11:03

Na greškama se uči...

Poštovani roditelji,

osluškujemo naše učenike i vas. Čitamo vaše komentare, pratimo upite, razmjenjujemo iskustva međusobno i sa kolegama iz drugih škola. Intenzivno se i mi educiramo, nadograđujemo naša znanja.Ovo će definitivno biti jedno veliko, usudila bih se reći povijesno, iskustvo za sve nas.Iz prvih dojmova iščitavamo da su neki od vas zadovoljni te vide čak i neke prednosti ove nastave na daljinu. Čini mi se da su učenici uglavnom aktivni i vrijedni. Bravo, djeco!

Razumijemo i vaše zabrinutosti i strahove. Zahvaljujemo vam od srca na svoj dosadašnjoj suradnji, razumijevanju i podršci. Molimo za još malo strpljenja.

Najveći nedostatak su povremeni „padovi u sustavu“, koji se događaju i nama i učenicima. Nemogućnost ulaska u sustav, vjerujte mi, i nas jako frustrira. To su nažalost čimbenici na koje mi ne možemo utjecati pa nema smisla puno se njima zamarati.   

Kao Učiteljsko vijeće svi smo uključeni i virtualno surađujemo. Pri osmišljavanju nastave vodim se načelima da su trenutno zdravlje i dobrobit najvažniji. No, isto tako da su obaveze, učenje, dnevni raspored važni čimbenici normaliziranja cijele situacije i u psihološkom smislu. Svjesni smo da praćenje nastave ovim putem, izrada bilješki, učenje i rješavanje uradaka traže od naših učenika više vremena nego inače. Osjetimo to naime i na svojoj koži pri osmišljavanju sadržaja, dovijanju novih metoda, ideja te praćenju i vrednovanju učeničkih uradaka. I mi sad zapravo učimo procijeniti koliko vremena nama za nešto treba, a koliko našim učenicima.

Ostatak teksta pročitajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Mikulić  datum: 19. 3. 2020. 11:55

Svježi zrak - obavezan

Poštovani roditelji, dragi učenici,

vjerujem i nadam se da se polako snalazite u virtualnom svijetu učenja. I nama i vama je ovo sve novo i neobično. Zapravo je jako uzbudljivo, zar ne?

Osim dobre organizacije i praćenja nastave, ne zaboravite da smanjenje socijalnih kontakata ne znači i smanjenje kontakta sa prirodom i svježim zrakom.

Srećom, naša Sopnica i Retkovec prepuni su zelenila, prekrasnih teresa i vrtova. Izlazak na svježi zrak je važan za naš respiratorni sustav, kažu liječnici.

Sa psihološke strane, upravo je boravak u prirodi, na svježem zraku, suncu sjajna strategija nošenja sa stresnim situacijama. Iskoristite ovo lijepo vrijeme!

U odmoru od učenja umjesto igrica i surfanja, prošećite, protrčite, provozajte se bicklom, rolama, skejtićima... Unatoč cjelokupnoj situaciji, vidjet ćete...prioroda je i dalje prekrasna, puna života i ljepote.

I dalje, za sve tehničke poteškoće, javite se razrednicima, učiteljima. Ako imate pitanje za mene slobodno mi ga uputite putem elektronske pošte - marija.mikulic1@skole.hr .

Veliki pozdrav šalje vam vaša psihologinja Marija!

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Mikulić  datum: 18. 3. 2020. 10:50

Organizacija glavu čuva

Dobra vijest je da su naši učenici putem medija (televizija, internet) uključeni u nastavni proces. Novi je to oblik nastavnog procesa, i za nas i za učenike. Trebat će nam svima neko vrijeme da naučimo koristiti se svim dostupnim aplikacijma i automatiziramo uporabu. Vjerujem da će učenici to savladati brže nego neki od nas odraslih. 

Osim zbog samog sadržaja, koji će učenicima biti dostupan, nastava u ovom obliku je iznimno važna i u psihološkom smislu. Naime, zadržavanje dnevnog rasporeda aktivnosti između ostalog povećava opći osjećaj sigurnosti (u relativno nesigurnim uvjetima u kojima živimo) i motiviranosti za učenje.

U ovakvim okolnostima dobro je zadržati životni ritam, odnosno pokušati organizirati jasne točke u pojedinom danu, npr. vrijeme buđenja, vrijeme za školu, odmor, jelo, igru i sl.

Pomozite djeci u osmišljavanju dnevnih planova. Vodite računa da je dobro da plan postoji, ali i da je donekle i fleksibilan, osobito za djecu koja su perfekcionisti.

Potaknite djecu da redovito pratite sadržaj i uče.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Mikulić  datum: 17. 3. 2020. 08:33

Riječ školske psihologinje

Poštovani roditelji,

osjećam potrebu, kao školska psihologinja, obratiti Vam se u ovom trenutku.

Nalazimo se u neuobičajenim životnim okolnostima.

Sigurnost i zdravlje naše djece i naših obitelji trenutno su u prvom planu.

No, mentalno zdravlje važna je karika cjelokupnog zdravlja čovjeka. Stoga je važno i o tome voditi računa.

U ovoj situaciji neizmjerno je važno razgovarati sa djecom. Situacija je ozbiljna i normalno je da smo zabrinuti i da osjećamo strah, neki u većoj, neki u manjoj mjeri. Nema smisla da svoje osjećaje prikrivamo od djece. Vjerujte mi, oni nas dobro poznaju i savršeno „čitaju“ kako smo. Puno je bolje sa djecom razgovarati, nego prepustiti ih njihovim fantazijama, koje su ponekad gore nego realnost u kojoj živimo.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Mikulić  datum: 16. 3. 2020. 11:08

Dan ljubaznosti

Klikni.

  :: opširnije :: 


objavio: Bojana Trivanović  datum: 30. 10. 2019. 11:54
 


2021./2022.

 Logo škole


 


Jelovnik

Školski liječnik


Školska liječnica:

dr. Ljiljana Josipović.

Ordinacija se nalazi na adresi Aleja Lipa 1H, tel: 01/2917-711.

Radno vrijeme:

 • parni datumi - prijepodne,
 • neparni datumi - poslijepodne. 

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju