preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Tražilica


Edmodo

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 6. 2010.

Ukupno: 1107304
Danas: 108

160 GODINA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI - U TJEDNU CIJEPLJENJA

 

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti jučer, 29. travnja obilježila je 160. obljetnicu i objavila imena dobitnika nagrada HAZU za prošlu godinu za najviša znanstvena ili umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj.

Hrvatska akademija i pojedini njeni članovi aktivno sudjeluju u suzbijanju epidemije koronavirusa. U HAZU je 14. veljače 2020. održan prvi znanstveni simpozij u Hrvatskoj posvećen koronavirusu, 11 dana prije nego je zabilježen prvi slučaj zaraze, a nakon toga održano je čak osam skupova.
 Akademija se na početku pandemije obratila javnosti posebnom izjavom s preporukama, a početkom 2021. izjavom je podržala i nacionalni program cijepljenja. 


Poboljšanje dostupnosti cijepljenju je ključno za postizanje Ciljeva održivog razvoja UN-a. Ne samo da cijepljenje sprječava bolesti i smrtnost povezanu sa zaraznim bolestima poput ospica, hripavca, upale pluća, dijareje kao posljedice nekih infekcija itd., nego doprinos cijepljenja trebamo sagledati u širem kontekstu ekonomskog razvoja i izobrazbe.

 

Europski tjedan cijepljenja (European Immunization Week) se obilježava u europskoj regiji svakog travnja s ciljem osvještavanja o važnosti imunizacije u očuvanju ljudskog zdravlja i blagostanja. Europski centar za kontrolu bolesti (ECDC) podržava Europski tjedan cijepljenja kojeg organizira Svjetska zdravstvena organizacija – Europski ured (SZO-Europa), te osigurava znanstvene dokaze o imunizaciji.
 

Više o radu HAZU i dobitnicima nagrade za 2021. pročitajte pod opširnije.

 

 


Hrvatska akademija je 2012. izradila Smjernice za Strategiju odgoja, obrazovanja, znanosti i tehnologije, a od 2006. održava ciklus znanstvenih sastanaka pod nazivom Modernizacija prava na kojima se obrađuju sva pitanja iz pravnog područja i izdaju zbornici radova.

HAZU organizira skupove i o temama iz drugih znanstvenih područja. 
Hrvatska akademija izjavom se obratila javnosti i nakon potresa 22. ožujka 2020. zauzevši se za multidisciplinarni model obnove koji će uvažavati javni interes i opće dobro, uz vrsnoću kao uvjet obnove. Početkom 2021. Akademija je dala i izjavu o seizmičkoj aktivnosti i njenim implikacijama, kao i o tzv. bunjevačkom jeziku.

 

Među dobitnicima nagrade HAZU za 2020. godinu, koje je imenovao predsjednik HAZUA-a i akademik Velimir Neidhardt nalaze se sljedeće osobe:
- za područje društvenih znanosti nagradu dobiva: prof. dr. Miroslav Akmadža za knjigu Franjo Kuharić: Kardinal i vlast
- za područje matematičkih, fizičkih i kemijskih znanosti nagradu dobiva: dr. Ivo Piantanida – za izvanredan znanstveni opus od 52 rada objavljena u periodu 2016. – 2020. te za otkriće selektivnog višenamjenskog senzora za DNA, RNA i proteine
- za područje prirodnih znanosti nagradu dobivaju: dr. Jadranka Šepić – za znanstvena istraživanja o postanku meteoroloških tsunamija, njihovom gibanju u raznim morima te transformaciji u obalnom području, objavljena u 15 članaka u posljednjih 5 godina, te prof. dr. sc. Ivica Kisić – za djelo Antropogena erozija tla te za 28 radova na istu temu, referiranih u bazi znanstvenih podataka Web of Science
- za područje medicinskih znanosti nagradu dobiva: doc. dr. Vedran Velagić – za 25 znanstvenih radova iz područja liječenja fibrilacije atrija, koji su objavljeni tijekom posljednjih 5 godina

- za područje filoloških znanosti  nagradu dobiva: dr. Vera Blažević Krezić – za objavljenu knjigu Književnimi radnjami za crkvu i domovinu. O novocrkvenoslavenskome jeziku Parčićeva misala iz 1893.
- za područje književnosti nagradu dobiva: autorica Evelina Rudan – za knjigu Smiljko i ja si mahnemo (balada na mahove)
- za područje likovnih umjetnosti nagradu dobiva: dizajner Boris Ljubičić – za seriju izložbi održanih 2017. i 2018. u Zagrebu, Splitu, Puli, Varaždinu i Berlinu te od 2019. do 2020. u Lyonu, kao i za knjigu Logo protiv kaosa
- za područje glazbene umjetnosti i muzikologije nagradu dobiva: dr. Sanja Majer-Bobetko – za knjigu Hrvatska glazbena historiografija od početka 20. stoljeća do 1945. godine
- za područje tehničkih znanosti nagradu dobiva: prof. dr. Hrvoje Kozmar – za znanstvenu cjelinu pod nazivom Geofizička i industrijska strujanja fluida i njihov utjecaj na inženjerske konstrukcije i vozila, koja se sastoji od ukupno 30 radova objavljenih u prethodnih pet godina.


Čestitamo!

https://studentski.hr/vijesti/hrvatska/objavljena....
https://www.universitas-portal.hr/hazu-nagrade-za...
 


Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marina Petrin Horvatić   datum: 30. 4. 2021.

2021./2022.

 Logo škole


 


Jelovnik

Školski liječnik


Školska liječnica:

dr. Ljiljana Josipović.

Ordinacija se nalazi na adresi Aleja Lipa 1H, tel: 01/2917-711.

Radno vrijeme:

  • parni datumi - prijepodne,
  • neparni datumi - poslijepodne. 

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju