2022-06-10 08:59:09

Šestaši u posjetu džamiji i islamskom centru u Zagrebu

6. lipnja 2022. učenici šestih razreda posjetili su džamiju i islamski centar u Zagrebu. Posjet džamiji i islamskom centru zamišljen je kao završna nastavna aktivnost u sklopu cjeline Osmansko Carstvo u Europi.

Pred džamijom nas je dočekala kolegica Melisa Arslani koja u našoj školi predaje Islamski vjeronauk. Zahvaljujući njoj, učenje izvan učionice proteklo je ugodno i opušteno, a učenici su imali priliku razgledati džamiju i centar, poslušati predavanje te postaviti pitanja vezana uz temu.

Desno od mihraba vidjeli smo Kur'an koji nas je oduševio veličinom i ljepotom kaligrafije. Saznali smo da se Kur'an čita s desna na lijevo te da postoje oni koji ga znaju u cijelosti napamet, a zovu se hafiz ili hafiza. Učenici su sa zanimanjem pratili predavanje o karakteristikama islama. Zanimljivo je bilo čuti da u islamu ne postoji svetost kao kod kršćana. Nakon predavanja učenici su postavljali pitanja koja su bila zanimljiva i poticajna. Cijelo vrijeme sjedili smo na prekrasnim unikatnim tepisima koji su poklonjeni džamiji pri otvorenju. Vidjeli smo i mali muzejski dio, u sklopu centra, u kojem se nalazi postav stare zagrebačke džamije.

Nakon predavanja, učenici su odgovarali na pitanja i pokazali da su pažljivo slušali.

U školu smo se vratili puni lijepih dojmova i korisnih informacija.


Osnovna škola Sesvetska Sopnica