2022-04-04 18:15:50

140 godina telefona u Zagrebu - Tehnički muzej „Nikola Tesla“

Učenici sedmih razreda posjetili su zanimljivu izložbu u kojoj je predstavljen  razvoj telefonije u Zagrebu od 19. st. do pojave pametnih mobitela.

Zanimljivo je bilo pratiti razvoj telefona bez kojih danas gotovo ne možemo zamisliti svakodnevni život. Najvažnija posljedica izuma telefona je brža i jednostavnija komunikacija i razmjena ideja i informacija. Bez telefonske mreže razvoj današnjeg društva sigurno bi bio bitno drugačiji.

Slušajući predavanje, učenici su imali mogućnost pogledati primjerke prvih telefonskih uređaja, javnih govornica, centrala te čuti na koji su se način uspostavljali prvi pozivi. Mnogima je podatak o postojanju djevojaka telefonistica koje su spajale pozive bio nevjerojatan. Zagreb je zahvaljujući razvoju industrije dobio i tvornicu telekomunikacijskih uređaja „Nikola Tesla“ koja je, uz slovensku Iskru, proizvodila telekomunikacijske uređaje i zapošljavala velik broj radnika.

Posebnu pažnju privukli su primjerci prvih mobitela i podatak da je prva hrvatska mobilna mreža MOBITEL puštena u rad 11. 1. 1991., na samom početku Domovinskog rata, a 1996. u Hrvatskoj je puštena i druga mobilna mreža nazvana CRONET. Prvi poziv s te mreže uputio je hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Na kraju obilaska učenici su zaključili da se telefon od rijetke i vrlo skupocjene stvari, predviđene samo za najbogatije, pretvorio u neizostavan uporabni predmet kojeg si može priuštiti većina građana u našoj zemlji.

 

 

„Žene i tehnika“

Jeste li znali da je na prvu dužu vožnju automobilom krenula žena? Da, bila je to Berta Benz, supruga Carla Benza, izumitelja automobila.

Tijekom boravka u muzeju pogledali smo i vrlo inspirativnu izložbu o ulozi žena u razvoj tehnike i znanosti. Izložba na jednostavan i zanimljiv način pokazuje kako su žene  od početka 20. st. aktivno sudjelovale u razvoju automobila, zrakoplovstva, mehanike, vatrogastva, programiranja i računarstva, medicine, kemije i fizike te industrije općenito. Posebno će dva svjetska rata utjecati na sve aktivnije uključivanje žena u dotada „muški“ svijet tehnike i znanosti.


Osnovna škola Sesvetska Sopnica