2021-10-19 13:39:40

Dodatna nastava biologije - o šalši
Što je zdravo u šalši istražile su osmašice  u svom vrtu, u praktikumu iz biologije i na internetu.
Što su otkrile - pogledajte i pročitajte sami.
 
Praktičnim i istraživačkim radovima i učenice Dodatne nastave iz biologije podržavaju tradicionalne jesenske svečanosti posvećene ljudskom radu, znanju, zdravlju i tradiciji naših krajeva jer domaće je domaće.
 
U listopadu tradicionalno obilježavamo Dan kruha - Dane zahvalnosti za plodove Zemlje - Svjetski dan hrane, a ove godine i Tjedan zdravog doručka s temom Povrće u doručku.

ŠALŠA – novo jelo na jelovniku za zdravi doručak

šalša je niz umaka koji se koriste kao začini za tacos i drugu meksičku i meksičko-američku hranu te kao umaci za čips od tortilje, mogu biti sirovi ili kuhani i općenito se poslužuju na sobnoj temperaturi

Sastojci:

2 kg svježih rajčica (zimi pelati ili Podravkina sjeckana rajčica) 4 češnja češnjaka ½ dcl maslinovog ulja 1 žlica šećera sol i papar po potrebi bosiljak i origano po želji

 

korištenje salse kao umaka za stol prvi su popularizirali meksički restorani u Sjedinjenim Državama u osamdesetima su popularne postale šalša u meksičkom stilu s rajčicom, iako neki ljubitelji šalše ne smatraju da su proizvodi iz staklenke pravi šalša cruda , njihova široko rasprostranjena dostupnost i dug vijek trajanja zaslužni su za ogromnu popularnost salse u državama izvan jugozapada, posebno u područjima gdje salsa nije tradicionalni dio kuhinje od 2000-ih slatke šalše koje kombiniraju voće s paprikama poput habanera , škotskog poklopca motora i datila postale su sve popularnije i poslužuju se sa smrznutim desertom, kolačima od sira i kolačima od kilograma u Sjedinjenim Državama salsa se koristi u marinadama , preljevima za salate, varivima i kuhanim umacima osim što prati različita jela od ribe, peradi i mesa, koristi se i kao začin za pečeni krumpir, jela od tjestenine i pizzu

Vrste

salsa fresca je svježa salsa napravljena od rajčice i ljute paprike(pico de gallo) salsa verde spravlja se od kuhani rajčica i poslužuje se kao umak ili umak za chilaquiles , enchiladas i druga jela  chiltomate je široko korišteni bazni umak od rajčice i čilija amales se često identificiraju prema vrsti salse kojom su ispunjene, bilo salsa verde, salsa roja , salsa de rajas

Dobre strane šalše

100g šalše sadrži 111,6 kcal Zašto ju je dobro jesti? unosite puno antioksidansa(kemijske tvari koje imaju svojstvo da doniraju elektron slobodnim radikalima, oksidiraju se i tako neutraliziraju reaktivne tvari) kuhana rajčica ima 50% više antioksidansa u odnosu na običnu(sirovu) rajčicu koja sadrži samo 28% antioksidansa šalša ima veliku količinu vitamina C, pola šalice šalše 29% dnevne vrijednosti vitamina C(rajčica je već sama po sebi dobar izvor vitamina C, ali koncentrirani umak od rajčice smatra se izvrsnim izvorom ovog vitamina) vitamin C neophodan je za sintezu mnogih proteina, neurotransmitera, vezivnog tkiva, a također igra ključnu ulogu u imunološkom sustavu i apsorpciji željeza pomaže probavnom sustavu(studija u časopisu Journal of Functional Foods pokazala je da rajčica možda može pojačati aktivnost zdravih bakterija u crijevima) točnije, kuhanjem rajčice poboljšava se ekstrakcija antioksidansa, što omogućava da ti antioksidanti mogu zaštititi od gubitka korisnih probiotičkih bakterija koje žive u crijevima, ali i pojačati njihove blagodat povećava mogućnosti mršavljenja možete zaštiti svoje srce

Osnovna škola Sesvetska Sopnica