preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Tražilica
Edmodo

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 6. 2010.

Ukupno: 1105340
Danas: 3
Vijesti

Osmaši u Vukovaru

Dana 25. svibnja 2022. u 4.00 učenici osmih razreda u pratnji svojih razrednica, Noemi Ajduković, Gabrijele Dominović i Marine Renić, otputovali su na jednodnevnu terensku nastavu u Vukovar u sklopu projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“.

Cilj terenske nastave bio je upoznati učenike s dijelom nacionalne povijesti vezane uz Domovinski rat i stradanja tijekom rata te preventivno djelovati na učenike s ciljem sprečavanja nacionalizma i šovinizma.


Po dolasku u Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar učenici su imali priliku samostalno razgledati mnoštvo eksponata na otvorenom: tenkove, oklopna vozila, kamione, avione, mobilnu ambulantu, desantsko plovilo i druga vojna vozila.

Zatim smo s vodičem razgledali postav Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar s naglaskom na Bitku za Vukovar. Učenici su uz spomenute eksponate na otvorenom imali priliku vidjeti i prikaz minskog polja, izložbu pješačkog naoružanja korištenog u Domovinskom ratu, izložbu „Bitka za Vukovar“, rekonstrukciju srpskih koncentracijskih logora „Stajićevo“ i „Begejci“, virtualnu stvarnost „Samostalni zrakoplovni vod“ i simulaciju bojnog polja „Ojačana brigada u obrani“. Učenici su aktivno sudjelovali, znali odgovore na velik broj pitanja i dobili pohvalu vodiča.

Nakon toga su učenici vrlo aktivno sudjelovali u predavanju „Domovinski rat“. Voditeljica je pohvalila njihovo znanje i zaključivanje te njihove brze reakcije. Vukovarski su branitelji upornom i dugotrajnom obranom usporili napredovanje JNA te time ostatku Hrvatske dali potrebno vrijeme za mobilizaciju, organizaciju novih postrojbi, naoružanje te intenziviranje diplomatskih aktivnosti s ciljem međunarodnog priznanja. Time je Vukovar otvorio vrata uspostavi slobodne i neovisne Hrvatske i njezinoj pobjedi u Domovinskom ratu.

Sljedeća postaja našega puta bila je socijalna samoposluga humanitarne udruge Duga Vukovar. Tradicija je naše škole prilikom posjeta Vukovaru pučkoj trgovini, odnosno socijalnoj samoposluzi, donirati najpotrebnije namirnice i higijenske potrepštine. Učenici, roditelji i djelatnici škole rado su se odazvali ovoj humanitarnoj akciji i pokazali da naša škola ima veliko srce.

Nakon kraćeg razgovora s djelatnicima udruge Duga, krenuli smo u obilazak memorijalnih lokacija. Obišli smo Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, otvoren u znak sjećanja na sve poginule pripadnike 204. vukovarske brigade, izgrađen u obliku čvrsto stisnute šake koja simbolizira snagu kojom se Vukovar branio od agresije. Učenici su imali priliku vidjeti imena poginulih branitelja, ratne fotografije i videosnimke ratnih događaja te čuti ratna izvješća.

Do razaranja tijekom Domovinskog rata, franjevački samostan s crkvom sv. Filipa i Jakova bio je najstariji očuvani barokni spomenik i najstarija vukovarska građevina. Crkva je teško stradala u granatiranju za vrijeme srpske agresije na Vukovar, a franjevci su prognani. U Pastoralnom centru sv. Bono učenici su pogledali dokumentarni film „Vukovarska priča“, a zatim uz stručno vodstvo razgledali samu crkvu, treću najdulju u Hrvatskoj, danas potpuno obnovljenu. Učenike se jako dojmila unutrašnjost crkve, osobito dio crkve koji je konzerviran i ostavljen kakav je bio prije obnove kao simbol stradanja.

Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata nastalo je 1998. godine otkrićem najveće masovne grobnice u Hrvatskoj nakon Drugog svjetskog rata. Na mjestu masovne grobnice danas se nalazi 938 bijelih mramornih križeva, po jedan u spomen na svaku žrtvu, a u središnjem dijelu groblja postavljen je spomenik u obliku zračnoga križa u kojem gori vječni plamen.

Spomen dom Ovčara čuva sjećanje na ranjenike i medicinsko osoblje odvedene iz vukovarske bolnice, a zatim mučene i pogubljene. Za 58 osoba još se uvijek traga. Danas se ovdje nalaze osobni predmeti, fotografije i imena osoba koje su ondje provele svoje posljednje sate života. U spomen na njih, na samom mjestu tog ratnog zločina, podignuto je Spomen-obilježje mjesta masovne grobnice na Ovčari, sa spomenikom u obliku raspuknutog sivog obeliska s grlicom te dvjesto grmova, po jedan za svaku pronađenu žrtvu, koji predstavljaju i lokaciju i dimenzije same grobnice.

Uz memorijalnu povijest vezanu za Domovinski rat, učenici su se imali prilike upoznati i s povijesnom i kulturnom baštinom grada Vukovara. Nakon ručka i kratkog predaha krenuli smo u obilazak Gradskog muzeja Vukovar, smještenom u obnovljenom dvorcu Eltz. Učenici su uz stručno vodstvo razgledali stalni postav muzeja koji svojim zbirkama pokriva vremenski raspon od 8000 godina i svjedok je intenzivnog života na ovom području. Arheološka zbirka sadrži nalaze iz mlađeg kamenog doba, bakrenog doba, brončanog doba, željeznog doba, rimskog razdoblja i srednjeg vijeka, a predmeti u kulturno-povijesnoj zbirci prikazuju period od kasnog srednjeg vijeka do 20. stoljeća.

Obilazak smo zaključili posjetom Muzeju vučedolske kulture, jedinstvenom muzeju posvećenom isključivo vučedolskoj kulturi i jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Europi. Učenici su obišli 19 tematski koncipiranih prostorija: geološki položaj Vučedola, nastanak kulture, dolazak Indoeuropljana, stočarstvo, zemljoradnja, lov i ribolov, naselje, vučedolska kuća, tkanje i odjeća, zanati i obuća, metalurgija, keramika, horizont, kalendar, grobovi, Vučedolac, religija, nasljednici i nastanak Muzeja. Između ostalih izložaka vidjeli su i prvu pravu indoeuropsku kuću, u obliku košare, najstarija prapovijesna kola na četiri kotača, najstariji indoeuropski kalendar, prapovijesnu ljevaonicu prve serijske proizvodnje metala te bogatstvo oblika i ukrasa vučedolske keramike.

Nakon iznimno sadržajnog obilaska učenici su imali malo slobodnog vremena za osvježenje i šetnju središtem Vukovara.

Oko 19 sati krenuli smo iz Vukovara prema Zagrebu. Put je protekao u pjesmi i veselju. Oko 22.30 došli smo kući pred našu školu u Sesvetskoj Sopnici.

Učenici su bili vrlo zadovoljni odlaskom u Vukovar i viđenim sadržajima, a razrednice iznimno ponosne na znanje i kulturno ponašanje svojih učenika.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju

2021./2022.

 Logo škole


 


Jelovnik

Školski liječnik


Školska liječnica:

dr. Ljiljana Josipović.

Ordinacija se nalazi na adresi Aleja Lipa 1H, tel: 01/2917-711.

Radno vrijeme:

  • parni datumi - prijepodne,
  • neparni datumi - poslijepodne. 

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju